onsdag 18. mai 2011

Perioderiktig viking del 2 - 800-tallet

Mye av de typiske vikingreplikaene kommer fra 800 og 900 tallet. 800-tallets stil starter med osebergstilen og fortsetter inn i borrestilen som forblir populær utover begynnelsen på 900-tallet. Borrestilen er mest kjent fra mindre beslag og gjenstander. Elementer i stilen er et båndmotiv med tobåndsfellting som er lagt oppå hverandre, kringleløkker, firbente gripedyr med hundelignende hoder og forvridd båndformet kropp. Det finnes også naturalistiske profilvendte dyr med tilbakevridd hode, nakketopp og hårspiral. Et hode med treknatet ansikt, runde øyne og halvrunde ører, det såkalte borrehodet er også vanlig.

Har du på denne på kvinnedrakten er du ganske trygg på at du er kledt etter 800-tallet.
Alternativ til den treflikede spennen i typisk borrestil.
Anheng i borrestil som halspynt.
Skålstpenne i borrestil for å fullføre påkledningen.

Mannsdrakten skal ha liknende elementer i belteornamentene, doppskoen på sverdskjeden, evt i pynten på sverdet. Sverdene på 800 tallet finnes tilgjengelig på replikamarkedet for eksempel hos Deltin eller Armourclass:
Pettersen type H sverd. Disse sverdene er de mest vanlige i skandinavia i vikingtiden, og typen fortesetter å være i bruk i første halvdel av 900-tallet. En del av dem har mønster da gjerne enkle geometriske mønstre der det er skåret furer i jernet på sverdknapp og parerstang og dermed fellt inn metalltråder f. eks sølv. Noen av dem har rester av pynt på skjeftet. De finnes med både en og to egger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar