onsdag 1. februar 2023

Almhjell - En lang historie om skred og arbeidslyst

 

Der dalen smalner etter Fale bru ligger gården Almhjell. Store istidsmasser er å se på hver side av riksveien ved brua, bratte hjeller ned mot dagens sletteland ved elven. En gang dannet disse dalbunnen i Sunndal, og før det var dette en langstrakt grunne innerst i fjorden. Landskapsformingen her er dramatisk. De gjenværende hjellene ovafor Gikling (Klinghaugen), Moen (Osphjellen) og Almhjell (Gammelheimen) er det som er igjen av en endemorene der isen en gang sluttet. En stund dannet siste resten av isen en propp i landskapet med en ferskvannsdam bak før isproppen på tvers av dalen fløt opp og vannet fosset lengre ned i dalen. Igjen ble flat fjordbunn liggende.

Kart over Almhjell med navn

Flintdolk funnet på Almhjell fra slutten av yngre steinalder. Foto: Ole Bjørn Pedersen, Vitenskapsmuseet

På den tiden bodde det ikke mennesker så langt inn i landet, men når de første fastboende først kom innover dalen var Almhjell et av stedene de stoppet og slo seg ned. Dette ser vi på en flintdolk som ble funnet under nydyrking på åkeren nedenfor dagens bruk. Det er en typisk gjenstand brukt av noen de første jordbrukerne mellom 5000 og 3800 år siden og vi finner dem jevnt utover i hele kommunen.

Tradisjonen sier at Almhjell ble utskilt fra Stor-Fale. Men navnet har nok eksistert før det. Sannsynligvis som navnet på en husmannsplass og kanskje før det bare på hjellen der gården først ble plassert. Både Olf Rygh, som skrev storverket i mange bind om Norske gårdsnavn, og Ivar Seljedal bygdebokforfatteren virker usikker på hvor hjellen som har gitt gården navn har ligget. Rygh skriver at Almhjell en gang må ha ligget på en sammenhengende terrasse sammen med Bjørnhjell og Røhjell. Forklaringen er mer åpenbar når en går i landskapet og hører historien.

Ovenfor dagens gård ligger en hjell. Området her heter Gammelheimen. En gang lå gården her oppe på hjellen hvor det den dag i dag vokser alm. Et ras gikk nedover fjellsiden med jord, stein og sand i forbindelse med nedbøren som kom samtidig med Storofsen, storflommen i 1789. Nesten halvparten av flaten ble dekt av masser slik at man i dag under den øverste matjorden finner nesten en meter med rasmasser før man igjen er nede på tykk matjord. Hvis det skulle være igjen spor etter den forhistoriske bebyggelsen på Almhjell var det nok her hvor gården lå før. Når gården flyttet ned etter raset fulgte navnet med og kanskje var det da man plantet et tuntre, en alm foran gårdshuset. Almen er der enda, tross at den i følge levetiden på en alm for lengst skulle ha vært død. Den er fem meter rundt stammen og fremdeles like frisk. Mye av huset fulgte også med og ble satt opp på dagens tomt, med mindre det var nytt den gangen det ble flyttet må huset være av adskillig alder. 

Tuntreet på Almhjell er digert, mye større enn et bilde kan vise. En alm naturligvis.


Nå fikk den gamle plassen Almhjell navnet gammelheimen. Etter hvert ble det dyrket opp igjen der og to husmannsplasser ble lagt her oppe på 1800-tallet. Rygh har nok rett i at terrassen gården lå på var større en gang i tiden, men det var altså ikke dagens terrasse, men gammelheimen som var del av Klinghaugen lengre ned i dalen hvor vi får formode at også Gikling en gang har ligget før den gården ble flyttet nærmere elven. Elva har vasket fram og tilbake og skilt de to delene som tidligere hang sammen. Seljedal har for øvrig ikke fått med seg gårdflyttingen i Sunndalsboka, men det eksisterer en god muntlig tradisjon på det.

Også nedenfor gården står en alm. Ikke like stor som tuntreet, men av adskillig størrelse likevel. Det var hit man fulgte gjestene når de skulle dra. Treet fikk naturligvis sitt eget navn slik som alle ting på en gård. Det ble Farveltreet.


En av de lange steinrennene oppmurt for å lede vann til kvennene nedenfor Almhjell.

Gårdbrukerne på Almhjell var så heldige å ha en stor bekk med vassføring hele året rett forbi. Det er Somrungen som kommer ned fra fjellet og renner ut i Driva her og den har skåret seg ned i landskapet. Den potensielle vannkrafta måtte benyttes. Et utalls arbeidstimer gikk derfor med til å lede vannet via massive oppmurte steinrenner til kverner her. Både begge brukene på Gikling, Fale, Almhjell selv og Snøva hadde kvern her og alle ble oppbygd etter samme prinsipp. I tillegg til gårdens folk kom folk fra andre gårder uten egen kvern for å male kornet sitt på Almhjell. Arbeidsmengden som er nedlagt for å lede vannet fram til kvernene har vært enorm, men så har det også resultert i murer som er godt synlig den dag i dag og vel verdt å ta turen for å se selv.

I dag er det ingen kverner igjen på Almhjell. Som så mange andre har de forsvunnet når det ikke var bruk for dem lengre, men en av dem er tatt vare på. Den kan man se på Leikvin ved utløpet av Skorga mellom gravfeltet og Phillipshagen. Kvenna som er tatt vare på tilhørte Gikling.


Elever fra Løykja skole er med og skifter tak på giklingkvenna fra Almhjell som i dag er å finne ved skorga.
Postskrift: Øystein Frøysadal skrev en hovedfagsoppgave om gardnamn i Sunndal i 1947. Tor Helge Gravem som arbeider med å gi den ut har kommet med følgende sitat fra Frøysadals avhandling:

"Gnr. 30. Almhjell (utt. a`łmjiᶅᶅ, dat. -ᶅᶅa). «I fogdregnskapernes gårdfortegnelse optrer Almhjell første gang 1608. I de nærmest foregående år finner en Almlid (!). Efter ledingen å dømme, skulde Almhjell bare være ½ så stor av skyld som Almlid»[1][1] «Ligeopfor Gaarden sees spor af Sæterhuse, som i dette Aarhundre (d.v.s. 19. årh) blev ødelagte af sneskred»[2][2]. På hjellen 100 m. lenger oppi lia, frå der garden no ligg, har eg notert Gammelheimen. Hertil må det vera at Almhjellnamnet knytter seg. Dei «sæterhuse» som Glückstad nemner, kan ikkje vera anna enn den gamle Almhjellgarden som vart flytta nedunder hjellen. Almhjell, fortel trad., vart opph. rydda som husmannsplass under Fale, det er ikkje utruleg, for han er omgjeven av Fale på alle kantar. Sjølstendig bruk ca. 1660.

Men kor låg Almlid og kvifor vart han avløyst av Almhjell? På flate omkring Haldohaugen er det funne ein flintdolk frå steinalderen si siste tid. Det kan vera ein peikepinn når det gjeld Almlidtuftene. Truleg har elva vorte for nærgåande, kan henda har ho reve bort Almlidtunet, så at folket kjende seg tryggare på Almhjellen, og då dei flytta ned att tok dei Almhjellnamnet med. Bonden på Almhjell har og sagt til meg at «eigentleg skulle garden hett Almlid», han er sjølv interessert i gardssoga."



[1][1] Seljedals manuskript.

[2][2] Glückstad s. 27

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar