mandag 4. januar 2021

Elvefiske i Arbuthnotts og Cochranes tid.

Hva slags fiskeutstyr var det William Arbuthnott sto med i elva i 1869? Det får vi kanskje aldri svar på, men det er mulig å komme med antagelser og etter at Hon. Mr. Arbuthnott var ute av bildet på Elverhøy ble det tatt noen foto der fiskeutstyr er med på bildet. Det eldste er sannsynligvis et kjent bilde av en gjeng folk på trappa på Elverhøy, frua selv sittende i bakgrunnen. Her er det flere tjenere og naboer på bildet, men også et par velkledde unge herrer med fiskefluer satt fast i hattene og hver sin stang.

Utsnitt av bilde fra trappa på Elverhøy. To unge lakselorder rett etter 1880. Innklippt nedre del av en beslektet stang fra samlingen på Leikvin og beslektet snelle. Foto: O. J. Gravem de., fra fotoarkivet ved Sunndal bygdemuseum, gjenstandsfoto: Jarle Stavik, Nordmøre museum..


Dette er sannsynligvis briter, mannen til venstre finnes også på andre bilder fra folkene rundt Barbara uten at vi helt vet hvem det er. Disse to er de eneste som har fått oppvartning med hvert sitt glass med en sterk en i. Den unge mannen til høyre har en stang som ser ut til å ha messingbeslag og snellefeste nederst på stangen og en liten messingsnelle. Stangen er sammensatt av en nedre skaftdel i tre, antagelig greenheart mens selve stangen er av bambus. Dette er ikke en splittcane, det kom ikke i vanlig produksjon før et stykke ut på 1880-tallet og selv etter dette var det mange som holdt seg til det kjente. Vi har ingen helt like stenger i samlingen, men vi har stenger som er sammensatt av samme materialer og en stang der festet er på samme sted bare at hele er av tre. Stangen til herren til venstre er mer uvanlig med en bøyd ende som jeg ikke har sett hos andre stenger enda. Stengene de bruker er nok enhånds stenger for fluefiske etter ørret. Vi skimter nedre del av skaftene til mer solide tohånds stenger for laksefiske på stangstativet til høyre på bildet. De er lik stenger Cochrane har på et senere bilde.

Lars Hoås har selv prøvd seg i elva. Antagelig brukte han utstyr kjøpt eller lånt av besøkende briter, men han kan også ha bestilt utstyr spesielt til seg selv. Bildet er tatt på den andre trappa på Elverhøy der det i dag er overbygd veranda. Den overbygde verandaen som vi ser i dag og som brukes i musikkspillet ble ikke bygd før i Prettymans tid på Elverhøy. Vi vet ikke hvem personen til venstre på bildet er.

To fiskekamerater på hagetrappen på Elverhøy rett etter 1880. Innklippt lignende gjenstander fra den nye samlingen av britisk fiskeutstyr på Leikvin. Originalfoto: O. J. Gravem de., gjenstandsfoto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.


Hoås til høyre holder en greenheartstang med endeknopp og påsatt messingsnelle. I hendene en liten bok. Dette er ikke en ordinær bok, det er en fluepung. Vi har en av disse i samlingen også. Inne i denne er det lommer til fluer og beskrivelser av de forskjellige fluesortene samt noe repareringsutstyr. Selv om vi ikke har nøyaktig det samme utstyret som Hoås har her har vi tilsvarende som jeg har klipt inn i bildet til sammenligning. Stangen vi har er laget av William Garden i Aberdeen, Skotland. Firmaet var aktivt mellom 1869 og 1967. Stangen til Hoås har dropringer til snøreføring, mens vårt eksemplar har en droppring og porselensringer. En sammenlignbar snelle er den jeg har klippet inn i bildet laget av P.D. Malloch basert i Perth, Skottland. Kameraten til Lars har en klepp. Vi har bare to av disse, helt like er de ikke den på bildet heller og er nok ikke så gamle. Kleppen innlimt er laget av Hardy Brothers og har teleskopfunksjon, mens kleppen på bildet ser ut til å være satt sammen likt med stengene av flere biter med metallholker på endene.

Utsnitt av bilde fra trappa på Leikvin.  Utstyret brukt til fangsten vises sammen med fangsten selv. Innklippt lignende utstyr fra samlingen på Leikvin. Originalfoto: O. J. Gravem de., gjenstander Jarle Stavik, Nordmøre museum.


Fredrick Cochrane har også latt seg avbilde med fiskeutstyr. På et bilde fra trappa på Leikvin kan vi se at han har fisket laks med en samensatt greenheartstang. Messingenden på stangen har et lite skrulokk og inne i skafter er oppbevart en ekstra tupp til stangen. Snellen er av typen som var vanlig på 1880-tallet og fram til ca 1900. Disse har vi nesten identiske av i den nye samlingen med fiskeutstyr. Innklippt nedre del av en stang laget av Hogg i Edinburgh. De startet produksjon i 1837 og avsluttet sin produksjon i 1887. Spesielt fra siste del av perioden var Hogg kjent som produsent av stenger av høy kvalitet. Både Cochranes stang og vår har droppringer til snøreføringen.

Snellen lik den Cochrane har er laget av W.T. Hancock som kun produserte sneller i 1895. De holdt til i London. Typisk for tidlige sneller er at de er mindre enn dagens tross at det var laks man fisket. Etter hvert laget man både større sneller og leverte i forskjellige størrelser etter kjøperens ønsker.

Ved å se på bilder og sammenligne med det utstyret vi nå har kan vi i mange tilfeller fortelle mye om hvilket utstyr som ble brukt i Driva i gamle dager. Er det noen som har bilder vi kan låne eller utstyr vi kan få tas dette imot med takk. Klarer museet å skromle sammen nok penger etter et dårlig år finansielt, håper vi å stille ut dette utstyret i en ny fastutstilling på Leikvin.

Gjenstandene som er avfotografert er solgt og gjort tilgjengelig for museet av Svein R. Bruget. En kunnskapsrik kar med stor interesse for elvefiske.


Originale gjenstandsbilder:

SU.2805 en greenheartstang med messingholker og endefeste til snellen. Antagelig fra slutten av 1800-tallet. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.

SU.2830 en messingsnelle med håndtak av horn fra slutten av 1800-tallet. Ingen kjent produsent. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.

SU.2789 Fluepung med fluer og beskrivelser av dem. I permen fluebindingsutstyr fa bla. Millwards, en kjent britisk produsent av nåler og fiskeutstyr. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.

SU.2809 En todelt stang i greenheart med droppring og porselensringer. laget av William Garden, Aberdeen. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.

SU.2783 En klepp fra Hardy Brothers med tredelt teleskopfunksjon. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.



SU.2793 Messingsnelle med elfenbenssveiv og bakplate av ebonitt. laget av P.D. Malloch, Perth Skottland. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.

SU.2802 Firedelt greenheartstang laget av Hogg i Edinburgh. Sannsynligvis fra 1850-1870-tallet. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.
SU.2821 Messingsnelle laget av W.T. Hancock i 1895. Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar