torsdag 17. januar 2013

Trevarer jeg har lagd

Etter hvert som jeg har reist mer og mer i viking har utstyrsfreaken kommet fram i meg. Fra et osebergtelt som ble åpnet mot markedsplassen i en seksjon har det blitt to deler, en lukket og en åpen. Inne i teltet som er lukket har også utstyrsfreaken tatt over slik at minst mulig moderne skal vises og brukes. Klær og annet pakkes bort i kister laget for formålet som blir en del av inventaret i begge delene av teltet. Et steds må disse lagres og siden de ikke ser så verst ut er utstyrskistene spredt rundt om i huset når vi ikke er vikinger som mer eller mindre dekorative møbler. 
Etter hvert har jeg også begynt å lage noe kister for salg på markeder, ikke så mange siden de tar stor plass i bilen, men et par stykker til hvert marked hvis jeg har tid på vårparten eller mellom markeder. Så her følger eksempler på produktene mine.

 Matkista bruker å stå ved bakveggen i den åpne delen av teltet uten skinnfell og katt på. Da fungerer den som oppbevaring av mat, talerkener, drikkehorn etc og siden det er flatt lokk også som bord. Her er den ved sin faste plass i stua (rett nedenfor varmepumpa, så naturligvis er det katten Gizmo sin favorittplass) Utskjæringer på fronten kan så vidt skimtes. Håndtakene på sidene er av jern.
 Kleskista mi. Lokket er svakt åpent siden den er så full og enda er det en del klær som er i skap. Denne står normalt inne i teltet uten å vises for publikum og en stund var det plass til både mine og Anjas vikingklær her. Nå har hun en tilsvarende kiste som også er trappfull. Håndtak av tau på hver side.
 Spisebrikke med utskjæring. Disse er forholdsvis greie å lage i mengder slik at de kan selges i sett.
 Stativ med fire spisefjøler. Foten er en gammel avbarket vedkubbe.

De mest populære produktene mine er kopier av pettersens mange vikingsverdtyper (disse kan man se et annet sted i bloggen). Her er det ikke noen maskinlagde middelaldersverd å se. Får "murru" av alle de identiske lakerte og alt for moderne tresverdene som er til salgs på mange markeder. Sverdene er lagd av gran eller furu. det følger med en lapp med bilde av originalen og hvor den er vanligst, til hvilken tid og om den finnes i eneggede eller toeggede versjoner.
Her er vi inne i teltet på markedet på Leikvin. Teltet er av osebergtype. Benken som så vidt skimtes til venstre har sider inspirert av en av sengene fra osebergfunnet. Matkista har funnet sin rette plass. Det pågående skjoldprosjektet mitt vises framme til venstre. En gang skal det være utskjært rundt kanten og malt. Finn en feil: adidas sko. Har bare ett par vikingsko som jeg sparer til spesielle anledninger. Teltet er ca 3x2 meter eller hvis en tar med hele slik som her 6x2 meter. Utenfor står ett bålsett (ikke synlig her) inspirert av osebergfunnet. Etter et marked blir det gjerne en god del fliser etter all sverdspikkingen. Det kommer godt med som opptenn i bålpanna etter hvert.

Er det noe du har lyst på her i bloggen det være seg kiste, fjøl eller tresverd er det bare å si fra: jarle@nordmore.museum.no


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar