tirsdag 6. oktober 2020

Historien om Flå Del 6 - Stabburet på Flå - En sammensatt bygning.

Nede ved sjøkanten ved Flå med utsikt utover fjorden ligger stabburet på Flå. En integrert del av tunet og tilsynelatende ganske moderne. Bordkledning og støpte stabbursstabber hinter om en ganske ny bygning. Som ved så mange andre bygninger kan skinnet bedra.

Stabburet slik det sto i vår. (Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum).


Stabburet ble flyttet til der det står i dag fra en anen plassering på tunet. Det sto da ved enden av den gamle stuebygningen. Mellom de to bygningene gikk karene når de skulle late vannet. Men så ble det dags for å bygge ny stuebygning på Flå. Den skulle stå motsatt vei av den gamle og skulle dermed ta opp mye av plassen der det sto bygninger fra før. Stabburet ble derfor flyttet litt nærmere sjøen og satt opp på dagens tomt.

På dette bildet ser vi gården deler av gården slik den var før flyttingen. Stabburet til høyre. Det lille rommet mellom bygningene ble kallt “småtte” hit kikk store og små karer for å late vannet. Foto: Ukjent.

Dessverre er lafteknutene, som kunne ha fortalt noe om alderen innkledd, men noen antagelser kan vi ha ut fra bildet. Det er vanskelig å se nøyaktig, men det kan se ut som om laftet er likt det på Flåstuo og altså minst fra 1700-tallet.  Det er mange spor innvendig i stabburet som forteller om mer enn en flytting og kanskje om flere enn en funksjon på huset. Det er også mange spor etter reparasjoner opp gjennom tidene.

Rester etter innfelling av seng i bakkant, 

i gulvet i forkant ser vi rester etter enda en 

sengestolpe. (Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum).

Før stabburet ble flyttet var det plassert på trestabber og bare bordkledd på værveggen. På bildet ser det ut som om inngangsdøren er blitt flyttet noe og et vindu lagt til i rommet til venstre for inngangen i forbindelse med flyttingen. Det er tegn på at man har endret plasseringen av trappen innvendig også. Ved trappa i andre etasjen i dag kan vi se en utfelling i stokkene på hver side av trappen, det er typiske spor fra en seng.  Lignende har vi også i Flåstuo fra samme gård, det var en sengestue, altså et gjestehus med trapp inn i andre etasjen utenfra. Det er det ikke spor etter på stabburet. Sengen her har stått over der dagens trapp er, så trappa opp må ha vært plassert et annet sted enten i en enda tidligere fase enn den før flyttingen. Tilsynelatende er trappa på nåværende sted i fotoet fra før flyttingen.

Det er ting som tyder på det ikke er første gangen at bygningen ble flyttet. Det er nemlig to typer flyttmerker på veggene, romertall og streker. På den ene veggen er de plassert ved siden av hverandre. Disse er rester av to forskjellige flyttinger. Det ser vi tydelig der de står ved siden av hverandre. Antall streker stemmer med plasseringen ovenfor hverandre, det vil altså si at fem steker følger etter fire og så videre. Men romertallene er forskjøvet i forhold selv om de også stemmer i forhold til hverandre, det vil altså stå 7 i romertall der det står 5 streker. Det er fordi de to underste stokkene ikke er merket med den eldste merkingen, som tydeligvis er streker.

Stabburet har altså stått i den høyden den gjør nå før flyttingen i 1910. Men før det ble satt på sin 1800-talls plassering har man hevet høyden innendørs ved å legge til et par stokker nederst når stabburet ble satt opp igjen.

Romertall fra siste flyttingen og streker fra den før der. Legg merke til at det er en i forskjell mellom tallene. (Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum).


I tillegg er det to gamle faser med tro i taket. Det skulle tyde på flere reparasjoner, med de yngste reparasjonene er det tre typer tro som er lagt på. Det ene er økset og høvlet, det andre er sagd med oppgangssag, mens det siste er sagd med dagens sag og er fra nyere tid. Kanskje er oppgangssagen den sagen som I. H Løken nevner i 1815 som bygd ca 1736. Denne saga var borte i 1850, riktig når vet vi ikke. Begge de to eldste fasene tro er eldre enn flyttingen i 1930. De har hull etter feste med treplugger som ikke går over ens med dagens sperrer. Det er slik mulig at de eldste trobordene kan være fra husets første inkarnasjon. En plassering et annet sted enn det sto rundt 1850 da vi har en rimelig sikker kilde på at stabburet som ble flyttet i 1930 sto på stedet det gjorde allerede da og fram til flyttingen. Riktig når det ble plassert på stedet det sto i 1850 er det vanskelig å avgjøre.

Alt dette tyder på at stabburet i alle fall burde være fra begynnelsen av 1800-tallet og kanskje også kan være fra 1700-tallet. Stabburet er bare ett av flere hus fra Flå vi vet noe om, til sammen er gården Flå kanskje den vi har best oversikt over fra forhistorisk tid og fram til nå i Sunndal kommune.

Øksa/ høvla tro (Foto: Jarle Stavik, Nordmøre museum).



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar