mandag 16. januar 2017

Croockshankene på Nyheim.

Familien Crooshank på Nyheim.
Det Britiske innslaget i Sunndal var markant en periode. Mange navn ble kjent i dalen på slutten av 1800-tallet. Det var Pretyman, Bridgeman, Arbuthnot, Lort Phillips og Crookshank og mange flere. De fleste lot ikke etter seg store bygninger, skytterbevegelser og andre herligheter. De leide elverett og overnattingsplasser på gårdene oppover dalen og bidro langt mer til den lokale økonomien på sikt en Lort Phillips og Fru Arbuthnott. De som kanskje har bidratt med noe av det mest verdifulle til ettertida er Crookshank familien. Ikke mest fordi Mr. Edgar M. Crookshank bygde et fint hus, Nyheim, som fremdeles står på Gjøra i dag, men fordi de to døtrene Margaret og Evelyn hadde kunstnerisk talent.



Første lakselord på Nyheim var Edgar March Crookshank (1858-1928). Han var lege og forsket på bakterier. I 1885 grunnla han ett verdens første laboratorium for patologi og var pioner i arbeidet med koppevaksine. Han publiserte flere bøker om bakteriologi som kom ut i flere utgaver på flere språk. Fiske og friluftsliv var en sen oppdagelse for ham som førte til at han fikk bygd huset Nyheim øverst i Sunndal. Barna Margaret, Evelyn, Godfrey, Arthur og Rosalind var alle med på disse turene og prøvde seg på fisket. 

En av sidene i skisseboken til Evelyn.
Somrene 1906, 1907, 1910 og 1912 vet vi med sikkerhet de tilbrakte i Øverbygda, på Nisja. Disse årstallene finner vi igjen i skisebøkene til Evelyn Crookshank. Evelyn var botanisk interessert og tok med seg tegne og malesakene ut i naturen. Der dokumenterte hun i levende detaljer de vekster hun så og passet ofte på å skrive ned hvor den enkelte arten var tegnet. Dette resulterte i minst to skissebøker med fantastisk fine blomster. I begynnelsen var Evelyn interesert i blomsterplanter, men malte også bærplanter. I den siste skisseboka er det sopp og lav som dominerer. Disse to skissebøkene er uerstattelig dokumentasjon av faunaen i øvre Sunndal for 100 år siden. Evelyn har forsøkt å gi plantene korrekte latinske navn flere steder, men ikke alltid lykkes helt. I skissene kan vi se en viss kunstnerisk utvikling slik at den siste skisseboken har større detaljnivå en den første. Til gjengjeld er funnopplysningene i den første boken bedre. Ofte fyller tegningene i skissebøkene bare en liten del av midten på siden, det bidrar til å fremheve tegningen, men viser også at hun hadde god råd på papir.

Som nevnt hadde Evelyn ei søster, Margaret. Hennes bidrag til dokumentasjon av fortidens Sunndal var ikke mindre. I stedet for planter var Margaret mer interessert i folk. Margaret malte gårder, gjenstander og ikke minst folk. Helst ville hun dokumentere dagligdagse situasjoner, et barn på fanget til bestefar, kvinne ved rokken og lignende. Inventaret i rommene ble også dokumentert og i enkelte tilfeller har folk gjenkjent gamle møbler som fremdeles eksisterer. Det er fascinerende sett i sammenheng med de møblene som ikke eksisterer lengre. Maleriene
Framskap fra Øvre Nisja.
 Malt av Margaret Beale (f. Crookshank)
gir ofte et annet bilde en hva et fotografi ville gitt. De fleste fotografier fra denne tiden er tatt i svært høytidelige former og gir ikke et like godt innblikk i folks hverdag.
Lysovn i Øvre Sunndal. Malt av Margaret Beale (f. Crookshank)
Godfrey var ivrig fotograf og tok fargefotografier på gjøra allerede på 1920 - tallet. Han var kaptein i den britiske marinen, vervet i en alder av 16 år. Godfrey ble drept av en elefant han fotograferte i Afrika på perm fra marinen. Nyheim ble arvet av sønnen Michael som solgte det til lokale eiere. Da var det flere år siden noen av familien hadde vært der sist. Etter at Godfrey ble drept av elefanten i Afrika var det ikke mye å se av Crookshanks i Sunndal. Familien leide ut Nyheim helt til de solgte huset i 1966. Både Margaret og Evelyn ble gift og kom ikke tilbake til Sunndal, men de glemte nok ikke oppholdet her. Margaret som da var gift Beale, skjenket flere av sine malerier fra Sunndal til museet på slutten av -60 tallet og Evelyns svigerinne mrs. Arthur Crookshank gav de to skissebøkene hit. 
Gravsteinen til Godfrey i Afrika.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar