torsdag 2. desember 2021

Nytt gammelt fiskeutstyr på Leikvin del 2

Tiden fra rundt 1900 og fram til 1945 var det en rivende utvikling i fiskesneller i England. Samtidig som flere og flere alminnelige mennesker fikk bedre råd og kunne starte å fiske ble det også flere og flere rikfolk som tok turen over til Norge for å fiske laks og ørret. Utstyret var nå etter hvert utstyrt med utløsere for kast, slitesterke bremsemekanismer og moderne materialer. Der vi før så elfenben og horn, messing og stål, var det nå kunststoff som ivorine og ebonitt, og ikke minst det dyre og eksklusive metallet aluminium.

Hardy Silex No 2, har tilhørt dirtikstlege Pettersen, Sunndal.

Vi har alle disse representert i rikt monn blant de britiske snellene etter Ingolf Larsen vi var så heldige å få i høst. Men den tradisjonelle tresnella holdt enda også koken. Mer og mer av snellen var av metall eller andre materialer. Treet forsøker å vri seg og det fører til sprekker. Det forsøkte man å unngå med forsterkning av messing i bakplaten, en ring langs innsiden, der motstanden også er plassert, og en messingfot festet på bakstykket  som nå begynte å få svært kunstferdige former over hele baksiden. Det vanligste mønsteret på baksiden av nothinghamsneller (tresneller) er starback, en korsform i messing som går over store deler av baksiden for å hindre vridning. Her var det også en knapp for å sette snellen i fri for kast. De fleste tresnellene folk har er fra denne perioden. To av Larsens sneller er det også, den ene er i rett god stand og kunne vært brukt den dag i dag.

Den eldste av nothingham starback snellene lagd i England fra Larsensamlingen.

Den eldste av de to tresnellene fra Ingolf Larsen har vært reparert med moderne materialer og den ene sveiven er byttet. Det er ingen produsent på den. Antagelig laget rundt 1900. Den gangen den var ny med fin lakk og pusset messing har den nok sett langt mer eksklusiv ut enn i dag. “Nøtt” i stedet for vingemutter i senter for å holde fast spolen til bakstykket er et alderstegn.

Baksiden på den “nyeste” tresnellen fra Larsensamlingen. Knappen nederst er til å koble fra motstanden for kast. Dette er en “starback”, den mest alminnelige baksiden på tresneller av denne typen. Større sneller kan ha enda mer messingarbeid og av andre typer.


Den mest kjente produsenten av britisk fiskeutstyr er Hardy Brothers fra Alnwick i England. De to britiske stengene vi hadde fra før var laget av Hardy. De var, og er, kjent for perfeksjon i utførelse og materialer. Hver stang har serienummer og kan slik tidfestet nøyaktig på år. Like enkelt er det ikke med snellene deres, der er det mange detaljer i hver enkelt modell, små forandringer over tid som kan fortelle dateringen. Med rimelig stell er over hundre år gamle Hardysneller framifrå fiskeredskaper også i dag. Hardy var kongelig leverandør i en årrekke, en garantist for at mange fra den britiske overklassen kjøpte deres utstyr.


Den første av disse er en Hardy Silex No 2 snelle som vist i bildet øverst. Den originale Silex ble først laget i 1896. Ulike modeller Silex har blitt produsert fram til 1971. Silex No2 ble produsert fra 1911 til 1922. De er laget av alumiumslegering med glatt messingfot (foten på Larsens eksemplar er altså skiftet ut). Størrelser fra 3 ½ tommer kunne bli levert med "rim cut out", dvs at deler av kanten av snellehuset er tatt bort, men her har en av eierne gjort dette selv. Silexsnellene er lagd for å kaste med sluk, evt. annet agn. Utløserspaken på siden er laget av Ivorine, med sveier i ebonitt. Inne i noen av disse og andre sneller fra Hardy er det initialer fra de som satte dem sammen. Det er det også med denne. Denne snellen ble satt sammen av R.W., men vi vet ikke hva forkortelsen står for. Denne snellen fikk et langt liv i Driva. Den første eieren vi vet om var distriktstlege Pettersen. Han kan ha fått tak i den fra en av de lokale lakselordene, men hadde nok også interesse og økonomi til å skaffe seg den selv. Deretter var det Ole E. Mæhle som kjøpte snellen på hans dødsboauksjon i 1925. Han fisket en laks på 27,8 kilo i Kleivhølen med en stang påmontert denne snellen og snellen ble brukt i en årrekke før kameraten Ingolf Larsen overtok den. Fremdeles er den i fiskbar stand slik som så mange andre britiske sneller fra denne tiden. Kvalitet sto i høysetet under produksjon og utvikling av slike sneller.

Den neste modellen etter Silex No 2 var også med i samlingen i et originalt futeral. En Hardy Super Silex. Super Silex ble produsert mellom 1928 og 1953 og overtok etter Silex No 2. Hardy hevdet snellen så etter seg selv når en kastet. Med få endringer ble snellen produsert i over 20 år. Hvis utløserknappen er original, er den sannsynligvis fra etter krigen. Også denne er i utmerker og fiskbar stand.

Fluesnelle produsert før krigen av Farlow & Co, med base i London. De startet produksjon i 1840 og laget en rekke populære sneller til den kresne laksefisker før krigen. Etter 1940 tok egenproduksjon av sneller slutt, men firmaet eksisterer og selger fiskeutstyr enda. Dette er en modell kalt regal. Produsenten hevder at de introduserte en ny bremsemekanimse med disse snellene. I tillegg til vanlig "check", har den en automatisk brems som fungerer uavhengig av den vanlige bremsen slik at snellen fremdeles gir motstand om standardbremsen skulle slutte å virke (en svakhet med andre bremser). Stor ingeniørkunst måtte til for å utvikle slike sneller. Hvilken lakselord som har fisket storlaks i Driva før krigen med denne vil kanskje forbli en gåte.


Den siste førskrigssnellen i Larsensamlingen er en kastesnelle til forveksling lik en Hardy Silex. Det er ikke tilfeldig. Produsent av snellen J. J. Walker og C. Bambton startet egen bedrift etter å tidligere ha arbeidet for Hardy. Etter sigende var Hardy såpass sparsommelig at mange av deres lærlinger etter å ha fullført læretiden ikke fikk fortsette siden man da hadde måttet betale dem mer. Det førte til en rekke mindre konkurrenter med inngående kunnskap i å produsere stenger og sneller. Walker lagde eget fiskeutstyr fra rundt 1890-tallet, Bampton sluttet seg til bedriften rundt 1911. De ansatte også flere andre tidligere ansatte hos Hardy. De laget sneller og stenger som ligner på utstyr fra Hardy og av samme kvalitet. Snellen ligner en original Hardy Silex uperforert type i låsen, men denne er perforert. Silex var en populær serie kastesneller/sluksneller som ble produsert i ulike varianter fra 1896 til 1971. Innmaten ligner en silex nr 2 som plasserer den tidsmessig i tiden fra 1911 og fram til litt utpå 1920-tallet. På spolens framside er to sveiver av ivorine. Elfenben var blitt dyrt og vanskelig å få tak i, og de fleste produsenter gikk over til kunststoffet ivorine, som til forveksling kan ligne på elfenben rundt 1900. Snellehuset er støpt i ett stykke med utløserarm med ivorineknopp på kanten mot baksiden. Den perforerte spolen, som er standard i dag, ble introdusert allerede lenge før dette for å tørke snøret, som den gangen var lagd av organisk materiale, oftest silketråd. Hvilken lakselord har brukt denne eksklusive snellen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar