fredag 31. januar 2020

Fjorårets arkeologiske hendelser i Sunndal (2019)


Det graves stadig fram spor som utfyller vår kunnskap om forhistorien i Sunndal kommune. Sunndal er allerede den kommunen som har flest gjenstandsfunn og spor etter jernalderen på Nordmøre. Over halvparten av alle gjenstander ved landsdelsmuseeene fra Nordmøre er fra Sunndal. Men det er ikke de store gjenstandsfunnene som dominerer arkeologien i 2019. Ivrige metalldetektorister går fremdeles på åkrene i kommunen, der de har lov, men det er få funn sammenlignet med tidligere år. Det har en sammenheng med at de funnrike områdene som ble oppdaget med detektor fra 2014 nå er fredet og dermed ikke mulig å søke på uten særskilt tillatelse fra riksantikvaren. I stedet er det den mer tradisjonelle arkeologien som merkes i funnbildet.
Denne øksa fra merovingertiden er sammen med noen andre verktøy det eneste gjenstandsfunnet fra storgården Husby i Øksendal. Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet.



Kongens Husby i Øksendal
På Husby i Øksendalen ble det på 1990-tallet gravd ut fire langhus. Et av dem var omtrent 35 meter langt, de andre ble ikke fullstendig avdekket. Det var også dyrkingsspor og kokegroper. Dyrkingen var gjort med ard i det vi kaller før-romersk jernalder (500 f. kr –Krf), husene som ble datert var fra samme periode og fra romertiden (Krf. - 450 e.Kr). Senere ble det funnet flere kokegroper. Husbyene var i sen vikingtid til tidlig middelalder kongelige administrasjonssentre. Man regnet det derfor som sannsynlig at det kunne finnes spor når det ble igangsatt en forundersøkelse mellom fjøset på Ångarden og den gamle kirkegården. Kirkegården var i bruk også i middelalderen og kirkested også den gangen så også det tydet på at her kunne det være noe å finne. Bakgrunnen for undersøkelsen var at det av trafikksikkerhetsgrunner er ønskelig å legge veien utenfor dagens gårdstun.
Man ble ikke skuffet. Nord for fjøset kom det fram spor etter ard og et lag med gammel åkerjord under dagens pløyelag. En forsenking i terrenget gjorde at dette ikke var blitt ødelagt under pløying. Ardsporene ble kullprøvedatert til omtrent 600 e. kr, en periode det er lite funn fra på landsbasis. Perioden fra folkevandringstiden tar slutt rundt 550 e.kr til omtrent 800 e.kr blir kalt for merovingertiden. En periode der samfunnet i Norge forandret seg mye i språk, religion og bosetting. For Husbys vedkommende er det eneste våpenfunnet fra gården fra akkurat denne perioden, det er en øks som ble funnet sammen med flere verktøy på flatmark for mange år siden. På det dypeste punktet lå et dyrkingslag fra de siste tiårene før Kristus bevart.
Mellom kirkegården og fjøset var det gjennom alle tider foregått så mye aktivitet at det ikke var noen spor igjen. Men sporene fra fortiden startet igjen rett sør for fjøset. Her kom det fram omfattende spor etter bosetting. 18 stolpehull, 2 kokegroper og to groper av ukjent funksjon. Den ene gropen ble datert til merovingertiden. Det er dermed sannsynligvis rester av bebyggelsen fra yngre jernalder stolpehullene representerer. Det er ofte en flytting av tuftene ved Folkevandringstidens slutt. I mange tilfeller ender tunet der dagens tun ligger. Dette er dermed en slags bekreftelse på dette. Ingen av stolpehullene ble datert, så helt sikker kan man ikke være. Ut fra stolpehullene har arkeologene i fylket prøvd å tolke hva som har ligget her. Det kan se ut som det har ligget tre langhus her, på forskjellige tidspunkter siden husene overlapper hverandre. Husby betyr gård med mange hus. Her har det tydeligvis stemt. Resten av gårdstunet med sine lagerbygninger for skatter, gjestehus, fjøs og annet ligger vel fremdeles delvis bevart under veien og dagens gårdstun.
Utgravd område sør for Fjøset på Ångarden. Foreløbig forsøk på tolkning av stolpehullene. Vi ser flere bygninger stå på kryss og tvers. Illustrasjon: Carl Fredrik Vemmestead, Møre og Romsdal Fylke.

Landets største kokegropfelt
Vi skal over til hovedalføret. Vi slipper ikke unna Løykja enda helt heller. Leikvinområdet har vært sentralt. Og dette fikk vi se for alvor når rapporten fra georadarundersøkelsen i 2018 nylig ble publisert. De innledende resultatene var allerede publisert i Vitenskapsmuseets populærvitenskapelige tidsskrift Spor. Nå er analysen ferdig og det er ikke så rent lite å si om resultatet.
Korsformet reliefspenne funnet på Løykja
under en udnersøkelse i 2017.
Foto: Terje Hellan, NTNU Vitenskapsmuseet
Under åkeren nord for Hoåsveien ligger landets største kokegropfelt. Fra før var rekorden omtrent 1000 fra Lunde på Tjølling i Vestfold. Under den undersøkte delen av åkeren på Løykja ligger omtrent 1150 kokegroper og da vet vi at det er flere i områdene utenfor det undersøkte området. Her har folk samles i lang tid for å spise sammen og ære gudene.
Men det var også mer å finne under åkeren på Løykja. Her ligger spor etter 3 langhus, og 7 gravhauger. Ikke noe av dette vises på overflaten. Men en gang lå det en fortsettelse av gravfeltet på Løykja her. Kilder fra slutten av 1700-tallet og 1800-tallet forteller om flere gravrøyser her. Kanskje er gravene det yngste her, mens husene har tilhørt folket som brukte arden vi fant spor av under åkeren her i 2017?
Rapporten konkluderer også med at området er sterkt truet av ødeleggelse fra moderne landbruk. Fylket har derfor sendt inn søknad til riksantikvaren om midler til å sikre kunnskapen fra disse kulturminnene gjennom en utgraving av området. Med disse resultatene i ryggen er det bare å håpe at denne søknaden blir innvilget

I perioden før jul var Leikvinområdet i Sunndal tema for to fagfellevurderte artikler i arkeologiske tidsskrifter. De nye funnene gjør nok at flere kommer i årene. Det er mer å forske på i Sunndals forhistorie enda. Sunndal er endelig blitt satt på det arkeologiske norgeskartet.

For den som vil lese mer, her de fagfellevurderte artiklene om Løykja samt georadarundersøkelsen:

https://www.ntnu.no/museum/utgravingsrapporter/2019#L%C3%B8ykja

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar